Lelystad Airport wordt mogelijk het vliegveld om de vakantie te starten. De opening staat al gelange tijd gepland. De spreekwoordelijke kogel is echter nog niet door de kerk. Er zijn protesten van actiegroepen om de opening tegen te gaan. Hoe staan echter de luchtvaartmaatschappijen tegen het vliegen vanaf Lelystad? Kunnen ze ook gedwongen worden? 

Luchtvaartmaatschappijen willen nog niet

De luchtvaartsector staat niet te springen om te gaan vliegen vanaf Lelystad. KLM en Schiphol zien de noodzaak om meer vluchten van Schiphol over te hevelen naar Lelystad. De luchthaven mag tot 2020 niet verder groeien dan een half miljoen vliegbewegingen. Het plafond is niet in zicht, omdat het al is bereikt. De capaciteit op Schiphol is dus op. Een logische stap is de 

Lelystad Airport uitbreiding. Het verhuizen van de activiteiten naar Lelystad is echter niet iets wat de luchtvaartmaatschappijen willen doen. Ryanair vindt het vliegveld zelfs niet interessant. Easyjet is ook niet geïnteresseerd. Ze vliegen het liefste op de hoofd luchthavens. Transavia, TUI en Corendon tonen een voorzichtige interesse. De korte baan kan echter voor meer kosten zorgen en de kerosine zal er duurder zijn, omdat het met tankwagens aangeleverd moet worden. Tevens kan men er niet opstijgen of landen bij een harde zijwind. 

Gedwongen vluchten vanaf Lelystad? 

De minister heeft de “power” om vluchten naar specifieke bestemmingen vanaf een specifiek vliegveld te laten verlopen. Het is dus mogelijk dat er vluchten gedwongen via Lelystad gaan verlopen. Het is een optie om de luchtvaartmaatschappijen zo mee te laten werken. Natuurlijk zal men hier niet voor kiezen. De voorkeur gaat uiteraard uit van een soepele overgang om zo het aantal vluchten van en naar Schiphol te verminderen. 

Voor de passagiers

Natuurlijk is het voor de passagier aantrekkelijk om vanaf Lelystad te vliegen. Het is goed bereikbaar per trein en ook via de weg. De parkeertarieven zullen een stuk lager zijn dan bij Schiphol. Het is eveneens een kleiner vliegveld waardoor het geen uren duurt om een specifieke terminal te vinden. Het is hierdoor prettig om via Lelystad op te stijgen. Het is een vliegveld wat ook ver vanaf de stad ligt waardoor er geen overbodige overlast is voor de omwonenden.

Leave a Reply